Literární soutěž

Literární Soutěž Jeden svět Třinec 2018 banner

Literární soutěž Jeden svět v Třinci 2018 zná své vítězky

V pátek 16. března 2018 se v Café Čítárna sešla porota a účastníci literární soutěže, kterou pořádal festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Třinec 2018 a Knihovna Třinec.

A proto, že se slovem roku podle slavného Collinsova slovníku stal výraz “Fake news”, rozhodli jsme se téma textů literární soutěže definovat takto:
Lži, dezinformace a mediální manipulace jsou jedním z největších problémů současného světa. Informace se na nás valí ze všech stran. Škola, média, reklama, lidé kolem nás. Jak se v nich vyznat a jak je využít, použít, užít si je nebo je zneužít? Život v informačním věku na člověka klade vysoké nároky – rozlišovat, co je pravda a co není, sdílet, komentovat, mít názor. A zajímá nás, jak to máš ty. Co je pravda, co ne, komu můžeme věřit? K čemu to všechno je, chceme vůbec další informace? A chceš to změnit? Každý z nás je oběť i tvůrce. 

Po asi hodinu trvající debatě mezi nadanými literátkami z našeho kraje vyhlásili organizátoři soutěže výsledky. A přestože se do letošního ročníku soutěže přihlásilo pouze 7 soutěžících, rozhodli se porotci ocenit každou z nich.

Vítězkami se staly Kateřina Walachová a Kateřina Balcarová.
Čestná uznání poroty obdržely: Magdalena Niewdana, Venuše Cieslarová, Iveta Tvardková, Lucie Pnioková, Veronika Horklová.

Kromě vstupů na festival Jeden svět Třinec a dalších cen, získaly soutěžící také Nejlepší knihu o fake news!!! Touto knihou také budeme listovat společně s herci z projektu LiStOVáNí, a to už v úterý 3. dubna 2018 od 18.00 ve velkém sále knihovny.

Soutěžní texty si můžete přečíst zde: http://bit.ly/JS_soutěž2018

vítězky literární soutěž jeden svět třinec 2018
Vítězky letošní soutěže
vyhlášení výsledků literární soutěž jeden svět třinec 2018
Debata s účastníky soutěže