Říjen v knihovně

Jak bude vypadat říjen v knihovně?

Začal podzim, školní rok je v plném proudu a i my jsme zařadili nejvyšší rychlost a připravili vám bohatý program na letošní říjen. Věříme, že si v něm každý z vás najde něco pro sebe. A co nás tedy čeká?

Otevíráme Senior Point

Od 1. října 2018 bude při Infocentru Třinec, které sídlí ve vstupní hale knihovny, zpřístupněna nová služba pro seniory. Otevíráme totiž tzv. Senior Point. Jedná se o kontaktní místo přátelské seniorům, kteří se zde mohou s důvěrou obrátit na naše šikovné pracovnice a získat např.  právní, sociální, spotřebitelské a další poradenství určené speciálně seniorům. Senior Point bude otevřen dvakrát týdně, a to vždy v pondělí a ve středu od 8.00 do 12.00. Více o Senior Pointech se můžete dozvědět na seniorpointy.cz.

Budeme se věnovat dětem, rodinám a trochu se budeme bát

V říjnu bude pokračovat oblíbený klub pro rodiny s dětmi MRKni. Setkávat se budeme jak v knihovně na Lidické, tak na pobočce na Sosně. Navštivte tedy MRKni – Chameleon LeonMRKni na Sosnu – Čáp Čeněk. Ve spolupráci s třineckou hvězdárnou jsme připravili pro vaše děti Astrokroužek pro malé i větší, který mohou vaše děti začít v říjnu navštěvovat a kde se dozví spoustu věcí o hvězdách, planetách a galaxiích.  Také se uskuteční první setkání Fantasy klubu v tomto školním roce.

NAVÍC: Během podzimních prázdnin bude Knihovna pro děti 29. a 30. 10. 2018 otevřená už od 8.00. Oba dny bude pro děti na celé dopoledne připraven program: v pondělí Tvoříme draka a v úterý Deskohraní pro děti. A aby toho nebylo málo, celý říjen zakončíme v Knihovně pro děti akcí Strašidlení.

Budeme se učit cizí jazyky a vydáme se na kole do Gruzie

Opět se rozjíždějí kurzy pro seniory, které se konají v rámci působení klubu DUHA. Celkem v knihovně běží 3 plně obsazené kurzy Angličtiny pro seniory, a to v různých úrovních. A hned od října k angličtině přibude kurz Němčina pro seniory.

Své jazykové znalosti určitě využil i Radomír Čížek, který nám v polovině října přijde popovídat o tom, jak se vydal do Gruzie na kole, jak projel její hory a zapadlá zákoutí.

Prožijeme extrémně intenzivní a zážitkový víkend

Celý rok si v rámci přednáškového cyklu Osmičky Těšínska připomínáme významná výročí. Jedno velké výročí si budete moci připomenout již v sobotu 27. 10. 2018, na kdy je naplánován LARP Mobilizace 1938. Na vlastní kůži budete moci v knihovně prožít, jaká mobilizace v roce 1938 asi byla. Pro ty, kdo se nebojí, je hned na neděli 28. 10. 2018 připravena další zážitková hra, konkrétně LARP Jsme maso?, díky kterému si budete moci zažít, jaké by to asi bylo, kdybyste se ocitli ve středu zombie apokalypsy.

Navštívíme výstavy a přednášky o umění

Během října budeme mít možnost stihnout, v rámci činnosti Galerie města Třince, celkem 3 výstavy. Ve výstavním prostoru v TRISII probíhá až do 19. 10. 2018 výstava Pawła Żugaje nazvaná SELF-SABOTAGE. Hned v následujícím týdnu ji vystřídá výstava maleb Martiny Smutné nazvaná Étos pracující ženy, která začne 23. 10. 2018 vernisáží v 18.00. V galerii v knihovně bude celý říjen pokračovat vzpomínková výstava Gutský kostel ve vzpomínkách, na které spolupracujeme s Muzeem Těšínska a městem Třinec. Umělecký program doplní v pátek 5. 10. 2018 přednáška kurátora a kritika současného umění Viktora Čecha, kterou jsme nazvali Degustace současného umění, i víno zprvu trpké zdá se.

Shlédneme jedinečné filmy

V rámci Filmového klubu Třinec – FK3 budeme v říjnu promítat hned dvakrát. V pátek 26. října 2018 animované drama Teheránská tabu.
EXKLUZIVNĚ: V pátek 12. 10. 2018 přivezeme do Třince jedinečný dokumentární film A Plastic Ocean. Dokument, který nám ukáže šokující pravdu o množství plastu ve světových oceánech.

A NEJEN TO. KOMPLETNÍ ŘÍJNOVÝ PROGRAM SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT NA PLAKÁTU NÍŽE NEBO SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT JEDNOTLIVÉ ŘÍJNOVÉ UDÁLOSTI.

Těšíme se, že u toho budete i v říjnu s námi.
Vaše knihovna

 kompletní program říjen 2018 WEB