Listopad v knihovně

Jak bude vypadat listopad v knihovně?

Nechceme strašit, ale když se přiblíží listopad, už to vypadá, že budou Vánoce. A my je z celé té škály akcí, které jsme si pro vás na listopad připravili, tak trochu máme. Bude to jako vždy bohaté, ale bude to hlavně pestré. Uvidíte sami. Věříme, že si v něm každý z vás najde něco pro sebe. A co nás tedy čeká a jakou novinku jsme si pro vás připravili?

PRODÁVÁME VSTUPENKY ONLINE

Snažíme se jít s dobou, proto jsme udělali důležité rozhodnutí směrem k dnešní době a již nyní můžete vstupenky na naše akce koupit online přes svůj počítač nebo třeba mobil z pohodlí domova. Tuto službu pro nás zařizuje portál GoOut. Vstupenky zakoupené online si nemusíte ani tisknout. Stačí, když přijdete na vámi vybranou akci a prokážete se nám QR kódem ve svém mobilním zařízení.
Ale nebojte, ti kteří chodí pro vstupenky rádi osobně za našimi kolegy do Infocentra Třinec, o tuto možnost nepřijdou. Vstupenky je možno koupit jak online, tak klasicky u nás v Infocentru. Více o online prodeji v samostatném příspěvku.

V listopadu si můžete přímo v následujících odkazech koupit online vstupenky na tyto akce: jazzový koncert Slavík / Novák / Dorůžka, fantasy festival BookCon Třinec 2018, Literární večer – SATIRA, představení Doppler projektu LiStOVáNí, cestovatelskou besedu Povídání o Nepálu, promítání filmu The Florida Project, historicko-regionální přednášku Českoslovenští legionáři z Těšínska a na filmový festival Snow Film Fest 2018.

Celý listopad se budeme bát

Naši kolegové z Mklubu ve spolupráci s dobrovolníky z Dobrovolnického centra DOBRO K3 si pro vás připravili bohatý listopadový program, který v sobě spojuje magii, duchy, horror a čáry máry fuk. Už v pátek 2. 11. 2018 se bude konat v literární kavárně Café Čítárna Halloween – strašidelný večer v maskách. Dobrovolníci budou věštit z čajových lístků, vykládat tarotové karty a můžete si vyzkoušet magický kvíz. Pokračovat bude také deskohraní – jedno hororové s dobrovolníky a jedno duchařské s knihovníky, kteří vás naučí hrát spoustu nových deskových her.

NAVÍC: Čeká nás již třetí ročník fantasy víkendu v knihovně nazvaného BookCon. Letošní ročník se ponese na vlnách magie a je připraven program na celý víkend. Více o BookConu naleznete zde.

Do Třince opět přijede Lukáš Hejlík 

Po delší době přijede do Třince odehrát další představení svého projektu LiStOVáNí i jeho zakladatel Lukáš Hejlík. Spolu s Pavlou Dostálovou přiveze Lukáš do Třince knihu Doppler od Erlenda Loeho.

Čeká nás poslední Literární večer tohoto roku

Pomalu se blíží konec letošní sezóny Literární večery v Třinci a finále to bude komické, veselé, hořkosladce ironické.  Čeká nás totiž Večer satiry. Do Třince přijede Stanislav Biler, autor knihy Nejlepší kandidát, která popisuje prezidentskou kampaň muže, jehož největší vášní je chov slepic a není mnohdy schopen složit smysluplnou větu. Setkání se Stanislavem Bilerem doplní netradičně divadelní program, který bude zcela v režii Kabaretu Sauvignon, brněnského ochotnického souboru, který si ve svých autorských inscenacích bere na paškál českou společnost i politiku. 

Promítáme filmy a pak ještě filmy a filmy

Na konci měsíce nás čeká tak trochu filmový maraton. V rámci promítání Filmového klubu Třinec – FK3 budete mít možnost v pátek 23. 11. 2018 promítání drama The Florida Project, film kde se temné stránky života dospělých, které se postupně dostávají na povrch, se v dětských očích rozpouštějí pod přívalem lumpáren, nekonečného potulování, zábavy a neodolatelných kopečků zmrzliny. A poslední listopadový pátek, tedy 30. 11. 2018, budeme jako již tradičně v tomto období hostit v knihovně celorepublikový Snow Film Fest – tradiční filmový festival zimních outdoorových sportů.

Pořádáme dva “festivaly”

Určitě se nejedná o velké hudební festivaly, o to zajímavější program pro vás máme. Už potřetí se zapojujeme do Týdne vědy a techniky, který po celé republice pořádají různé organizace ve spolupráci s Akademií věd ČR. V sobotu 10. 11. 2018 proběhne již tradiční science show Věda nás baví, kterou si pro vás připraví studenti a pedagogové třineckých škol.

Trochu jiný a o dost menší festival nazvaný Daleko od domova pořádáme ve čtvrtek  29. 11. 2018 ve spolupráci s Diakonií ČCE, konkrétně Projektem DOMA. Budeme se věnovat tématu uprchlictví a migrace. Proč prchají a hledají štěstí a nový život v jiné zemi? Jak se dívají na situaci ve svých rodných zemích? Počítají s tím, že se někdy budou moci vrátit? A proč se rozhodli pro Českou republiku? Na tyto a další otázky budou odpovídat hosté ze Sýrie a Konga. Čeká vás také hudba z Arménieochutnávka tradičních jídel a výstava fotografií.

Navštívíme výstavy a přednášku o umění

Během října budeme mít možnost stihnout, v rámci činnosti Galerie města Třince, celkem 3 akce. Ve výstavním prostoru v TRISII probíhá až do 30. 11. 2018 výstava Martiny Smutné nazvaná Étos pracující ženy. V galerii v knihovně začne vernisáží v úterý 6. 11. 2018 od 18.00 výstava vizuální poezie, objektů a dokumentace akcí Vladimíra Havlíka nazvaná Perfect Tense. Umělecký program doplní v pátek 23. 11. 2018 přednáška Lukáše Bártla, kterou jsme nazvali Všední den ve fotografii v 50. a 60. letech.

A NEJEN TO. KOMPLETNÍ LISTOPADOVÝ PROGRAM SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT NA PLAKÁTU NÍŽE NEBO SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT JEDNOTLIVÉ ŘÍJNOVÉ UDÁLOSTI.

Těšíme se, že u toho budete i v říjnu s námi.
Vaše knihovna

akce listopad 2018 WEB