Listopad ve znamení oslav

V listopadu oslavíme 30 let svobody a Sametové revoluce a nejen to!

První polovina listopadu bude v Knihovně Třinec a na dalších místech v našem městě patřit oslavám 17. listopadu, svobody a Sametové revoluce. Kompletní program oslav je k dispozici na webu www.30letsvobody.trinecko.cz My se k oslavám připojíme několika různorodými a zajímavými událostmi.
Tou první bude přednáška historika Petra Majera s názvem Hrdinové nebo vlastizrádci. přednáška představí příběhy příslušníků Československé samostatné obrněné brigády ve Velké Británii vězněných v 50. letech v komunistických lágrech. Přednáška se koná 7. 11. 2019 v 16:30 a vstupenky koupíte v Infocentru Třinec nebo zde na našem webu.
A to bude jen začátek. V pátek 8. 11. 2019 od 19:00 nás totiž čeká Slam poetry show, na kterém se bude slamovat o svobodě! Představí se špička české scény – Ondra Hrabal, Anatol Svahilec, MANGO, Honza Dibitanzl a EMPHATIC, který nahradí avizovaného Rimmera.
Jednou za našich největších akcí v rámci oslav bude Festival svobody v sobotu 9. 11. 2019. Festival představí 10 osobností společenského a kulturního života (Jindřicha Šídla, Beatu Hlavenkovou, Bohumila Kartouse, Lenku Lagronovou, Jana Peterka a další…). Ti během krátkých setkání se skupinami posluchačů představí svůj pohled na svobodu a na to, jak se za posledních 30 let změnila oblast, ve které působí. Program zakončí uvedení nového alba Beaty Hlavenkové Sně, kterou doprovodí Oskar Török.
Vstupenky na Festival svobody koupíte v Infocentru Třinec nebo na této adrese. Vstupenky na koncert najdete tady.
Program oslav zakončíme víkendovkou (15.-16.11.2019) určenou studentům a LiStOVáNím Lukáše Hejlíka, který k nám přiveze knížku povídek – Mé dětství v socialismu. Vstupenky na představení, které se koná v sobotu 16. 11. 2019 od 18:00 koupíte zde nebo v Infocentru Třinec.

Věda nás bude bavit

V listopadu už tradičně spolupracujeme s Akademií věd ČR na popularizaci vědy. V rámci Týdne a vědy a techniky připravujeme dvě události. První z nich bude přednáška Tomáše Sýkory, který nás zasvětí do tajů hmoty a antihmoty 14. 11. 2019 od 17:00. Pro děti a rodiče chystáme společně s místními středními a základními školami program Věda nás baví. Celé sobotní 16. 11. 2019 dopoledne a odpoledne budeme hrát a zkoušet pokusy. Vstupné na obě akce je zdarma

Přednášky, besedy, setkání

Přednášky a setkání nad různými tématy najdete v programu knihovny každý měsíc. Listopad nebude výjimkou. Nejprve budeme mluvit s Veronikou Mahdalovou o tom, jak vydat vlastní knihu. Pak se budeme věnovat vztahům a rozchodům s Lukášem Szlauerem, zjistíme, jaká bude budoucnost IT a nakonec se podíváme na 90letou historii třineckých Ocelářů. Rodiče s dětmi samozřejmě nepřijdou ani o MRKni a to i pro ty nejmenší.

Nepropásněte výstavu a další program v Galerii města Třince

Během celého listopadu budete moct navštívit v obou výstavních prostorech výstavu Daniely a Lindy Dostálkových, které ve světě umění patří k vyhledávaným a známým jménům a patří tak k nejzajímavějším současným výtvarným umělkyním pocházejících z Třince. Galerie města Třince chystá také další promítání v rámci Filmového klubu FK3 (tentokrát drama Budiž světlo) a hudební poslechový večer s publicitou Jiřím Špičákem.

Snow Film Fest

Máte rádi adrenalin, outdoorové sporty, sníh a led? V tom případě si nenechte ujít Snow Film Fest v pátek 29. 11. 2019. Od 17:00 vás čekají filmy, dokumenty a krátké klipy. A pozor! Tentokrát opět z hostem, kterým bude David Czempka! Více informací a vstupenky najdete na této adrese.

Den pro dětskou knihu

Poslední listopadový víkend bude patřit Dni pro dětskou knihu. Hlavními hosty budou Ester a Milan Staří, kteří společně s Beatou Hlavenkovou a Patrikem Karpentskim představí knihu O, o, o, vajíčko! Více informací najdete na našem webu už brzy!

A to je za nás vše. Všechny akce přehledně najdete níže nebo na https://knihovnatrinec.cz/udalosti/

Těšíme se na viděnou u nás v knihovně nebo Galerii města Třince.

akce listopad 2019 WEB 2