Lednový program v knihovně a galerii

Během prvního měsíce nového roku vás čeká tradiční směsice kulturních a vzdělávacích akcí, která vás skvěle naladí na rok 2020. Protože co je lepšího, než začít nový rok zážitkem?

Literatura a kultura

A leden bude mimo jiné o literárních a kulturních zážitcích. Začneme LiStOVáNím, které pravděpodobně nemusíme moc představovat. Cyklus scénických čtení, které vede známý herec a gastromapař Lukáš Hejlík, k nám přiveze debutovou knížku Markéty Lukáškové – Losos v kaluži. Kniha ze života, kniha vtipná i hořkosladká, o ženách a především pro ženy. A pozor! Bude u toho i sama autorka, která si v představení střihne důležitou roli. Která to bude? To se dozvíte ve čtvrtek 16. 1. 2020 v 19:00. Vstupenky a další informace najdete zde.
Poezie ještě žije a v poslední době se s ní setkáváme nejen na papíře, v knihách, ale také na sociálních sítích. Které básně ale byly v uplynulém roce ty nejlepší, které česká scéna vyprodukovala? To se dozvíme v pátek 24. 1. v 19:00 v Café Čítárna. Našim hostem bude Dan Jedlička, básník, nakladatel, překladatel a především jeden z editorů ročenky Nejlepší české básně 2019. Doprovodí ho ostravský básník, hudebník a výtvarný umělec, Marek Pražák. Více informací, spolu se vstupenkami odtajníme na začátku ledna.
V lednu bude také promítat náš filmový klub FK3. 17. 1., v pátek od 19:00 se můžete těšit na slovenské drama Budiž světlo, které se mělo promítat už v listopadu 2019, ale z technických důvodů jsme projekci museli zrušit. Vstupenky budou v prodeji v Infocentru nebo na stránce události na začátku ledna.

Vzdělávání a přednášky

Do nového roku je ideální vyrazit nejen s novými zážitky, ale také s novými poznatky, dovednostmi a informacemi. Ty vám naservírujeme v podobě přednášek, workshopů a dalších inspirativních setkání.
Bude to třeba Mozková posilovna naší zkušené lektorky a paměťové koučky Dáši, začínáme už 2. 1., takže jestli si chcete být jistí, že na svá novoroční předsevzetí jen tak nezapomenete, tak její půl roční kurz je jasná volba.
Pro seniory v lednu startují kurzy angličtiny a také němčiny, takže pokud jste ve věku, kdy se vás to týká nebo máte babičku nebo dědečka, který by chtěl zdokonalit své jazykové schopnosti, tak jim dejte vědět.
V roce 2020 bude pokračovat také cyklus historicko-regionálních večerů. První z nich se ve čtvrtek 30. 1. zaměří na jazyk esperanto a na jeho komunitu působící v našem regionu. Průvodcem nám bude oblíbený historik Petr Majer. Vstupenky koupíte už nyní na stránce přednášky nebo Infocetru Třinec.
Pokud vás zajímá marketing a vliv reklamy na naše emoce, nenechte si ujít přednášku Dávida Vrtani ve čtvrtek 23. 1. a jestli je pro vás enviromentální tematika zásadní stejně tak jako pro vás, určitě přijďte na program s názvem Krajina v tísni. Čeká vás přednáška věnovaná krajině, vodě a suchu a také promítání stejnojmenného dokumentu, které se uskuteční díky Jednomu světu v Třinci. Akce se koná 28. 1. od 17:00 ve velkém sále knihovny a na začátku ledna vám přineseme více informací.
Kolumbie jak ji neznáte a dost možná byste se o to sami nikdy nepokusili… Matěj Ptaszek totiž vyrazil do míst, kam se z cizinců a především Evropanů, dostane jen málokdo. A o tom, co zažil, nám bude vyprávět v úterý 21. 1. Vstupenky koupíte už teď zde nebo v Infocentru Třinec.

Pro děti a rodiny

Na děti a rodiny nezapomínáme a myslí na ně především naše Knihovna pro děti. Kromě tradičního klubu MRKni (a MRKni pro nejmenší) chystáme na leden i první knihovnický kvíz a spustíme výtvarnou soutěž pro rodiny.

Novinky v programu

Připravuje náš Mklub. Klárka chystá nový kurz pro všechny, co píšou nebo by chtěli začít psát a to především příběhy. Jak na ně nám ukáže, vysvětlí a naučí v rámci nového kurzu Jak na příběh. Začínáme ve čtvrtek 23. 1. od 15:00.
Další novinkou je vznik knižního klubu #potkejknihu, která je určena všem mladým tělem i duchem. Těšit se od ledna můžete na pravidelná setkání a spoustu tipů na výborné knížky. První setkání je v plánu na úterý 14. 1. v 17:00 v Mklubu.

Galerie města Třince v lednu

Naše galerie chystá na leden zahájení dvou výstav. První s názvem Identical Identity připravuje Galerie města Třince ve spolupráci s polskou kurátorkou Jagnou Domźalskou a už teď zveme na vernisáž, která se uskuteční v pondělí v kulturním domě TRISIA v 18:00.
Druhou výstavou budou klauzurní práce ateliéru  malby Ostravské univerzity vernisáž je v plánu na středu 29. 1. v 18:00 v prostoru knihovny.
Enviromentální krize a žal v hudbě, to bude téma přednášky a poslechového večera ve středu 23. 1. od 18:30 v Café Čítárna. Pro více informací o programu Galerie města Třince sledujte: www.galerietrinec.cz

akce leden 2020 WEB