Knihovna a galerie v březnu

Co budete moct zažít a podniknout s Knihovnou Třinec v březnu?

Nebude toho málo, protože jsme pro vás připravili program, který nebude nudit jak malé, tak i dospělé. Březen si užijí hlavně ti z vás, kteří mají rádi dokumenty a aktuální témata, která hýbou společností, jim nejsou lhostejná – i letos jsme totiž hlavním partnerem Jednoho světa Třinec!

Vzdělávání a přednášky

Program knihovny se neobejde bez přednášek a možnosti se vzdělávat, učit se nové věci nebo získat nové znalosti. Začneme hned první týden (úterý 3. 3. od 16:30), kdy nás čeká přednáška a beseda, která se bude věnovat alkoholu. O tom, jestli jedno pivo neuškodí, se budeme bavit s psychiatrem Michalem Raszkou a sociální pracovnicí Terezou Gacíkovou. Vstup na setkání je zdarma.
První čtvrtek v měsíci vždy patří Mozkové posilovně a naší nejlepší trenérce paměti Dáši. A pozor!!! Protože je březen, tak to znamená i Speciální mozkovou posilovnu, která se uskuteční 16. 3. od 16:00. Je zdarma a je určena všem, kteří o trénink paměti mají zájem, takže je vhodná pro zkušené i začátečníky.
Dlouhověkosti z pohledu vědy se bude věnovat Zdeněk Svoboda na své přednášce, která se uskuteční 23. března. A pokud vás zajímá lokální historie, tak si nenechte ujít přednášku o osudech našich vesnických sousedů, kterou si připravil Vlastimil Ciesar. Přednáška se koná 26. března od 17:00.
Věříme, že jen minimum z vás se někdy setkalo s parkinsonovou chorobou a to třeba jen vzdáleně a zprostředkovaně. O této nemoci je však potřeba mluvil a vy budete mít unikátní možnost setkat se jak s pacientem, tak i doktorem. Přednášku jsme nazvali Jak se vyrovnat s tím, co život přináší a uskuteční se 31. března v 16:30. Přednáška se koná mimo jiné díky podpoře pojišťovny AGEL a Ministerstva kultury ČR.

Expediční kamera Třinec 2020

Expediční kameru nemusíme dlouze představovat. Jako každý rok vás čeká pořádná dávka adrenalinu a extrémních zážitků, konkrétně v pátek 27. března od 17:00. Přesný program najdete na této stránce, kde už si teď můžete koupit lístky (rychle mizí, tak si pospěšte). A pozor! I tentokrát přivítáme místního cestovatele. Bude to Ondra Pustka, který bude mluvit o svých zážitcích z Réunionu.

Program Knihovny pro děti a Mklubu

MRKni nebo MRKni pro nejmenší čekají na děti i v březnu. Chystáme i tradiční Noc s Andersenem, jenže… KAPACITA UŽ JE PLNĚ OBSAZENA… Je to tak. Zájem o přespávačku v knihovně byl tak velký, že předčil naše očekávání a bohužel i možnosti… Není to ale letos naposled, co chystáme podobnou akci, dáme vám vědět.
Náš tým v Mklubu naplno pomáhá s organizací Jednoho světa Třinec, ale i tak stihnou Hanka, Klárka a Ondra několik akcí pro veřejnost. Bude to setkání čtenářského klubu #potkejknihu, Jarní deskohraní nebo Language Coffee.

Výstava v režii grafické dílny Uutěrky

Na našem měsíčním přehledu si můžete všimnout výstavy Jana Vytisky, tu jsme museli z důvodu rekonstrukce výstavního prostoru odložit. Co ale odkládat nebudeme, je výstava To jsem já, kterou připravuje naše galerie ve spolupráci s grafickou dílnou Uutěrky. Vernisáž interaktivní výstavy pro děti a školy je v pondělí 9. 3. v 17:00 ve výstavním prostoru v knihovně.

JS_long

Festival dokumentárních filmů o lidských právech (a letos také i o klimatu) se blíží a Knihovna Třinec jako hlavní partner bude hostit velkou část festivalu. Mimo jiné to bude doprovodný program

Kompletní program festivalu, dokumenty a jednotlivý promítací místa najdete na oficiálních stránkách festivalu.

akce březen 2020 WEB JS