Knihovna Třinec podporuje Ukrajinu

Jako knihovna nemůžeme dělat mnoho, ale můžeme vám pomoct zorientovat se v dané situaci. Proto vznikla tato stránka, která obsahuje přehled důležitých zdrojů, informací a možností pomoci lidem, kteří se nyní nacházejí ve válkou zasažené Ukrajině.

Rozcestník pomoci najdete na https://www.stojimezaukrajinou.cz/.

Literatura

Pokud vás zajímá Ukrajina pohledem literatury, tak doporučujeme skvělý výběr našich kolegů z Městské knihovny v Praze: https://www.mlp.cz/cz/novinky/1824-ukrajina-davaj-ukrajina/.

V naší knihovně si můžete vypůjčit například tyto tituly.

Obrazem

Doporučujeme ještě trochu jiný pohled – dokument České televize o krásách Ukrajiny.

Rozhodně byste si měli poslechnout rozhovor s editorem knihy Ukrajina, davaj, Ukrajina Artem Čapajem.

Informace

Ze všeho nejdůležitější je mít k dispozici kvalitní informace z důvěryhodných a ověřených zdrojů. Užitečným nástrojem a rozcestníkem je Rating médií Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky: https://www.nfnz.cz/rating-medii/.

Informačně bohatý rozcestník Studijní a vědecké knihovny v Plzni: https://svkpk.cz/podporujeme-ukrajinu/.
Pro rodiče s malými dětmi doporučujeme užitečné rady a tipy českého Junáka: https://www.skaut.cz/jak-mluvit-s-detmi-o-valce/.

Pomoc

Pokud zvažujete finanční pomoc, tak vyžijte například portál Darujme.cz Nadace Via, který zprostředkovává sbírky pro organizace jako Člověk v tísni, Post Bellum nebo Červený kříž – https://www.darujme.cz/ukrajina.

Přednáška

Díky naší spolupráci s Ostravskou univerzitou si v pondělí 28. 2. 2022 od 17.00 na našem Facebooku budete moct poslechnout diskuzní pořad FactumOU. Název pořadu je “Kde se Rusko zastaví?” a hosty rektora OU, Jana Laty, budou politický a kulturní geograf a expert na Rusko prof. Vladimíra Baar z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje a mluvčího Českých elfů Bob Kartous.

Pokud pociťujete úzkost nebo psychické vyčerpání ze zpráv z Ukrajiny, doporučujeme následující návod, jak se s tíživou situací vyrovnat:
274580746_4633394460102168_5025585192070581859_n
Informace na této stránce budeme průběžně aktualizovat.