ČteFesT 2022

Hosty letošního ČteFesTu budou překladatel Hilský, spisovatel Čuba i hudebnice Hlavenková

Druhý ročník Čtenářského festivalu ČteFest 2022 v Třinci nabídne ve dnech 27. května až 3. června setkání s legendárním překladatelem Martinem Hilským, spisovateli Biancou Bellovou, Albertem Čubou a Danutou Chlup, vystoupení Beaty Hlavenkové a sólový koncert Traband či špičky současné Slam poetry. Připraveny jsou také akce pro děti a odborné setkání učitelů a knihovníků ČteFesTí inspiromat.

Myšlenka uspořádat Čtenářský festival v Třinci vznikla v roce 2019, ovšem kvůli covidové pauze mohla být uskutečněna poprvé až loni. „Tento projekt dává dohromady lidi z různých profesí, ale se stejným zájmem. U nás to bylo, jak podpořit čtenářství, jak podporovat kvalitní četbu, jak dostat do Třince významné literární osobnosti a jak proměnit Třinec ve město čtení. Byli jsme tady parta učitelů a knihovníků a společně jsme se nadchli pro myšlenku uspořádat v Třinci čtenářský festival,“ řekla Marika Zadembská, hlavní organizátorka ČteFesTu z Knihovny Třinec.

Loňský ročník festivalu zaznamenal velký úspěch jak u dětských čtenářů, tak u dospělých všech věkových kategorií, kteří přijeli i ze vzdálenějších měst Moravskoslezského kraje. Vzhledem k pandemii koronaviru probíhaly také živé streamy. Ne všechny body programu se podařilo naplnit. „Proto jsme tuto snahu přesunuli do letošního ročníku. Pár velmi osvědčených hostů jsme si pro školy pozvali znovu. Během uplynulého roku jsme na jiných knižních festivalech sbírali tipy na další zajímavé hosty. Sledujeme také knižní trh a oceňované novinky. Baví nás program připravit tak, aby zaujal širokou škálu lidí, aby si každý našel to své,” upřesnila Marika Zadembská.

Čtefest 2022 přivede do Třince opravdu velká jména současné kulturní scény. „Největším úspěchem letošního ročníku je návštěva Martina Hilského, autorské čtení Biancy Bellové a uvedení nové knihy Alberta Čuby,“ dodala Marika Zadembská.

Program ČteFestu 2022

ČteFest 2022 bude zahájen 27. května koncertem úspěšné skladatelky, zpívající klavíristky, aranžérky a producentky Beaty Hlavenkové, která je držitelkou několika hudebních cen Anděl. Získala také Cenu Jantar 2019 v kategorii Interpretka roku. Za hudbu k filmu Zátopek byla nominována na cenu Český lev. V Třinci představí své nejnovější album Žijutě.

V sobotu 28. května přijede do Knihovny Třinec žijící legenda Martin Hilský, profesor emeritus anglické literatury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, překladatel z angličtiny a přední český shakespearolog. Za svou tvorbu získal mnoho významných ocenění. V roce 2001 byl za zásluhy o šíření anglické literatury v Česku jmenován čestným členem Řádu britského impéria. V roce 2021 se jeho kniha Shakespearova Anglie stala Knihou roku Magnesia litera.

Představení Divadla Čučka pro rodiče a děti “Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse, poctivého piráta ve službách madam L” proběhne v pondělí 30. května. Divadlo Čučka je soubor vystupující v knihovnách, na festivalech i ve školách a má dva herce – spisovatele Marka Tomana a knihovnici Editu Vaníčkovou Makosovou. Příběh vypráví o chlapci z dobré rodiny, který se ocitá v zajetí pirátského kapitána.

Poslední květnový den se mohou čtenáři těšit na spisovatelku s bulharskými kořeny Biancu Bellovou. V roce 2009 jí vyšla prvotina Sentimentální román, pak následovaly knihy Mrtvý muž (2011) a Celý den se nic nestane (2013). Za román Jezero (2016) získala cenu Magnesia Litera za knihu roku a Cenu Evropské unie za literaturu. V Třinci představí svůj nejnovější román Ostrov.

Křest knihy Veroniky Chmelařové a Martina Krkoška “Od Venuše po atomy” se uskuteční 1. června. Veronika Chmelařová je historička a milovnice umění. Na univerzitě Palackého v Olomouci vystudovala historii a dějiny umění. Práce ji zavanula do rodného kraje Těšínska. Role ilustrátora se ujal grafik Martin Krkošek ze studia Uutěrky z Návsí.

Rovněž 1. června se uskuteční setkání s novinářkou a spisovatelkou Danutou Chlup. Narodila se v Českém Těšíně a patří k místní polské národnostní menšině. Návštěvníkům představí román Jizva, který vydala v roce 2017 v polském jazyce v Gdyni a získala za něj ocenění Debut roku.

Ve čtvrtek 2. června proběhne v Knihovně Třinec Tvořivá dílna ilustrátora Patrika Antaczka. Autor je český ilustrátor a kreativec zaměřující se na práce založené na vizuální komunikaci a interaktivitu. Jeho kniha Alfabeta učí děti zábavnou formou a trénuje jejich motorické dovednosti.

Na čtvrtek 2. června připadne také Slamová exhibice a show sólistů a dvojic. V Třinci se opět představí česká slamová špička a kromě sólových vystoupení se může publikum těšit i na duo slamovou show. Vystoupí Anatol Svahilec, Lef L ´Leviatan, Šimon Felenda a Tim Postovit.

Do třetice se 2. června v Café Maroszek uskuteční sólové vystoupení Jardy Svobody, frontmana folkrockové kapely Traband.

Pátek 3. července bude v Knihovně Třinec patřit odborné veřejnosti z řad pedagogů a knihovníků, kteří se sejdou na semináři ČteFesTí inspiromat. Zaměřen bude na vzdělávání dětí v oblasti čtenářství a čtenářských kompetencí.

Zájezd do Českého Těšína na premiéru loutkového představení 20 000 mil pod mořem se uskuteční 3. června. Režisérka představení Marka Míková je čerstvou držitelkou ceny Magnesia Litera. S herci Těšínského divadla připravila loutkové představení na motivy literární klasiky Julese Verna.

ČteFest 2022 zakončí Albert Čuba, který se v Třinci představí jako spisovatel. Uvede svou nejnovější knihu Ocelové srdce, což je noirový román z prostředí Ostravy. Autor je český herec, režisér, producent a divadelník. V roce 2017 založil a od té doby provozuje Divadlo Mír, nejmladší ostravské profesionální divadlo, které se zaměřuje především na činohru. Je rovněž zakladatelem a krotitelem tygrů v úspěšné improvizační show Tři Tygři.

Kompletní program a vstupenky najdete také na webu ČteFesTu: https://www.ctefest.cz/2022

Za podporu festivalu děkujeme generálnímu partnerovi společnosti SMOLO.

Děkujeme také dalším partnerům, firmám a společnostem: Bartosini, FINIDR, BO! Reality & Finance, Ministerstvu kultury ČR a Nadaci 3WFoundation.

Za podporu děkujeme Statutárnímu městu Třinec, knihkupectví Kapitola, Café Maroszek a Celé Česko čte dětem.