Ocenění knihovny

Třinecká knihovna získala jedinečné ocenění NASIV za rozvoj a podporu vzdělávání v ČR

cena NASIV

 

Ve středu 29. května převzala ředitelka Knihovny Třinec Martina Wolna a vedoucí knihovny pro děti Marika Zadembská Cenu za rozvoj a podporu vzdělávání v ČR NASIV. Stalo se tak na dvoudenním Národním semináři informačního vzdělávání v Brně.

Programový výbor konference NASIV se jednoznačně shodl na tom, že letošní cenu získá právě třinecká knihovna a její tým učících knihovnic a knihovníků v čele s Martinou Wolnou. „Bylo to velké překvapení. Když katedra vybrala právě naši knihovnu, uvědomila jsem si, že ta cena je zasloužená. Zhruba před dvaceti lety jsme se rozhodli, že chceme být vzdělávací instituce a také být partnerem vzdělávacích institucí. Beru to jako ocenění za to, že jsme se do toho pustili a že se daří,řekla Martina Wolna k tomuto ocenění. Dle jejích slov je to také velký závazek: „Nadefinovali jsme si, co to znamená být dobrou vzdělávací institucí, mít pro to kritéria a pracovat na lidech, lektorech. Vývoj byl dlouhý a nekončí. Znamená to být stále na cestě. Proměňují se potřeby společnosti a proměňuje se i způsob, jakým vzdělávání funguje. I lektorství je práce na celoživotním profesním vzdělávání.“

 

Základy vzdělávání v Knihovně Třinec byly položeny v roce 1993. „Prvním pokusem učícího knihovníka jsem byla já. Tehdejší paní ředitelka vytvořila v knihovně místo pro nové lekce. Byla vizionářka, protože v té době to nebylo obvyklé. Dodnes si pamatuji, že mým prvním tématem ke zpracování byl Pes v literatuře,“ zavzpomínala Martina Wolna. Tenkrát byly položeny základy spolupráce se školami. Knihovníci si začali dávat požadavky na sebe samotné: „Věděla jsem, že do týmu potřebuji někoho, kdo se bude nadále lektorsky rozvíjet. Měla jsem štěstí na Mariku Zadembskou, která je zde dodnes a vede si svůj lektorský tým dále,“ upřesnila Martina Wolna.

 

Knihovna v Třinci se zaměřuje nejen na vzdělávání dětí, ale také na mladé, dospělé a seniory. Lektorky Gabriela Petrová a Dagmar Maroszová se věnují vzdělávání seniorů a na tomto poli slaví úspěchy: „Tam jsou tak krásné odezvy, kdy vidíme, jak jsou senioři nadšení a rádi se vrací. Naše lektorky jim dokážou pomoci například i s technologiemi. Nejkrásnější pocit je, když vidíte přímou reakci“ dodává Martina Wolna.

 

V knihovně probíhá několikrát do roka odborné setkávání nad čtenářstvím a literaturou, u kterých se společně vzdělávají knihovníci a učitelé, například festival Dočet nebo ČteFesTí Inspiromat“ řekla Marika Zadembská. Vzdělávání v Knihovně Třinec je z velké části navázáno na partnerství se školami a vzdělávání dětí na knihovnických lekcích. U dospělé veřejnosti probíhá vzdělávání prostřednictvím přednášek. „Snažíme se přinášet aktuální témata, která hýbou společností nebo která chceme komunikovat. Mediálně výchovné, lidská práva, nové trendy v technologiích, roboti nebo umělá inteligence,“ dodala závěrem Martina Wolna.

 

Cena NASIV se letos předává třetím rokem. „Se zájmem sleduji aktivity a působení třinecké knihovny. Inovace, energie a komunita jsou slova, která se mi vybaví jako první. Ocenění NASIV je v dobrých rukou,“ vzkázal knihovně v Třinci David Kudrna, první držitel Ceny NASIV. I loňský oceněný Richard Papík vyjádřil svou radost nad letošním laureátem: „Děláte to hezky, odborně, svižně, přátelsky a lidsky. Umíte fantasticky naplňovat komunitní roli knihoven směrem k dětem a dospívajícím, ale přispíváte také úžasně k aktivaci čtení a čtenářství napříč generacemi. Fandím vám a obdivuji.“

Národní seminář informačního vzdělávání NASIV je pořádán Katedrou informačních studií a knihovnictví. Konference je primárně zaměřena na sdílenou praxi a podporu učících knihovníků veřejných a akademických knihoven.